Onze wijk heeft nood aan meer groen: voor meer verkoeling tijdens de zomer, meer biodiversiteit, stressreductie, meer zuivere lucht en nog veel meer goeie redenen. Vooraleer de schop in de grond te steken, dachten we na over hoe en wat we wilden realiseren. Het wijkbudget willen we immers maximaal inzetten voor elke inwoner van de wijk. Daarom kozen we voor de volgende volgorde van aanpak:
1. Openbaar groen dat voor iedereen toegankelijk is, dus straten, parken en andere openbare domeinen.
2. Groen dat semi-toegankelijk is en waar meerdere inwoners kunnen genieten van de extra bomen bv. scholen, OCMW-gebouwen, kerken, enz.
3. Bomen in privé-tuinen: deze bomen krijgen de laagste prioriteit, maar zijn potentieel gemakkelijkst realiseerbaar. Voortuinen genieten de voorkeur.
Meer hierover kan je lezen in onze visietekst.
Wat we reeds realiseerden of wat onze plannen zijn kan je hieronder vinden:
De Lousbroes wordt ons eerste stadsbosje in de wijk.
Waarom een bosje in de stad?
Daar zijn heel veel goeie redenen voor waaronder: het verkoelt de omgeving in de zomer, biedt een nestplaats voor vogels, helpt bij stressreductie en zorgt voor gezonde lucht.
In het bosje “Lousbroes” komt een stilteplek met bank en rondom een sneukelhaag met bessen.
Met Mach-H willen we jullie de kans geven om jullie tuinen in de Macharius-Heirniswijk te vergroenen. Daarom organiseren we een groepsaankoop voor inheemse en/of fruitbomen in pot of met blote wortel. Hoe gaat dat in zijn werk? Jij kan via ons bomen bestellen voor jouw tuin en wij geven een korting van 30€ op jouw bestelling!
Dus, heb jij plaats in jouw tuin om een boom te planten? Een boom die vruchten draagt, een boom die schaduw en verkoeling biedt of gewoon een boom die je mooi vindt?
Via de onderstaande link kan je tot en met 10 februari 2024 bomen bestellen. De bomen worden geleverd in maart.
Inschrijven, actie en voorwaarden vind je via deze link
In het najaar van 2023 plantten we 6 leibomen aan aan een blinde gevel of langs het voetpad op verschillende locaties in de wijk.
Omdat een leiboom publiek toegankelijk is en voor iedereen een meerwaarde biedt: bloesems in het voorjaar en fruit in het najaar, deden we al het werk voor jou nl. Ontharden, aarde aanvullen en aanplanten. De leiboom is voorzien van een geleidingsraamwerk langswaar de boom verder geleid wordt zodat die niet meer ruimte inneemt dan een geveltuintje.
Het onderhoud van de boom gebeurt door de eigenaar van de woning. We voorzien hiervoor nog een workshop in het voorjaar van 2024.
De Groendienst van de stad Gent plant bomen op het openbaar domein. Met onze werkgroep brachten we in kaart waar er nog ruimte is voor extra bomen in de wijk. We deelden onze plannen met de stad en op basis van onze gesprekken werden er ondermeer bomen bijgeplant aan de Voorhoutkaai en in het Rommelwaterpark.
Er worden ook extra bomen gepland en geplant langs het fietspad in het Coyendanspark. Ook onze plannen rond het ontharden van het Sint-Baafsdorp werden gehoord.
De handelaars van de Dampoortstraat wilden meer groen in hun straat en dus werden er enkele boompjes gezet. Mach-H kocht 4 prachtige bakken van cortenstaal en plantte er 4 appelbomen in.
We haalden zelfs de krant met dit initiatief.