Welke bijzondere planten en dieren leven er in en rondom de Sint-Baafsabdij?

Donderdag 14 juli gaan we op stap met stadsecoloog Geert Heyneman. Hij vertelt ons over de bijzondere planten (en dieren) die leven in en rondom de Sint-Baafsabdij. We kunnen je nu al verklappen dat er in de Sint-Baafsabdij bijzondere planten groeien die je erbuiten niet aantreft.

Het blijft niet bij een wandeling. Met zijn ideeën en inzichten gaan we aan de slag om concrete acties op te zetten om nog meer wilde planten en dieren naar de stad te lokken.

Zin om mee te denken? En in de toekomst mee aan de slag te gaan? Kom dan zeker naar deze interactieve wandeling!

Wanneer? Donderdag 14 juli van 19:30 tot 21:30
Waar? Beneden aan De Herberg, Coyendanspark 1
Wil je erbij zijn? Registreer dan snel in via deze link:
https://forms.gle/j1Gap2sMfJzxvwp17

De eerste geveltuintjes en gevelbankjes zijn geplaatst!

Graven, spitten, kloppen, boren… Mach-H heeft dankzij de inzet van een flink aantal fantastische vrijwilligers de eerste gevelbankjes en geveltuintjes geplaatst!

Het was zwoegen op de oververhitte zaterdag… gelukkig was het zondag alweer wat ‘humaner’ werken… en gewerkt is er zoals je op de onderstaande foto’s kunt zien.

In samenwerking met de Geveltuinbrigade van het GMF, Gevelbank.be, Buurtwerk Macharius-Heirnis en jullie, buurtbewoners, maken we de wijk nog warmer en groener!

Mach-H in actie op 18 en 19 juni

Vorig jaar koos de buurt voor het wijkbudgetproject Mach-H dat onze wijk groener en warmer wil maken. Dit weekend zal Mach-H samen met Gents MilieuFront ongeveer 40 geveltuinen in de Heirniswijk aanleggen. Het zal een bedrijvigheid van jewelste zijn: tegels uitbreken, kabels vastmaken en allerlei bloemen aanplanten. De aanleg van de geveltuintjes in de Machariuswijk is voor begin oktober.

De vijftig wijkbewoners die een gevelbankje aanvroegen, kunnen dit en volgend weekend hun bankje afhalen. Samen met Gevelbank zullen we deze zondag de eerste bankjes installeren.

In het Lousbergpark is er dit weekend doorlopend ons infopunt, zaterdag vanaf 9u en zondag vanaf 10u telkens tot 17u. Als je ook een geveltuin of gevelbank wil, of een handje wil toesteken bij het realiseren van het project, dan kan je het laten weten aan hallo@mach-h.be. Of dit weekend langskomen bij ons infopunt in het Lousbergpark.

Iedereen is welkom!

Wandeling: Biodiversiteit in de wijk

Diëgo Van De Keere gidst ons langs enkele stukjes groen in onze wijk en vertelt ons meer over de biodiversiteit.
De wandeling start zaterdag 11 juni om 10u00 aan het Visserijparkje (Achtervisserij) en eindigt in het Lousbergpark.
Gratis inschrijven kan via buurtwerk.machariusheirnis@stad.gent (max 25 deelnemers).
Deze wandeling is een samenwerking tussen buurtwerk, de Lousmoes en Mach-H.

Feestelijke opening De Klusserette… nu ook voor bewoners van Macharius-Heirnis!

Mach-H en De Klusserette slaan de handen ineen! Op zaterdag 14 mei 2022, tussen 14u en 17u, opent de Klusserette haar deuren. Er valt vanalles te beleven! Nu ook voor bewoners van de Macharius-Heirniswijk!

UITLEENDIENST Maak kennis met de uitleendienst, maak je lid, en leen het hele jaar allerlei gereedschap uit voor kleine klussen in huis en tuin (vb. boormachine, zaag, …). Ontdek ook het buurtatelier waar je grotere toestellen zoals een tafelzaag kan gebruiken en samen kan komen klussen. (**enkel voor inwoners van Macharius-Heirnis – Dampoort – Sint-Amandsberg**)

REPAIR CAFE laat je kapotte spullen herstellen door de immer enthousiaste herstellers van het repair café. Je kan er terecht voor voor het herstellen van textiel, multimedia, klein elektro en fietsen. Helemaal gratis, tenzij een wisselstuk nodig is om bijvoorbeeld jouw fiets of broodrooster te herstellen. Een vrije bijdrage is welkom (enkel cash, er is geen bancontact in de Klusserette).

ONTDEK ook alle andere initiatieven die huizen in de Klusserette: het Doorgeefdepot • Techmobiel • Op Wielekes • de DoKa • De Sprekende Lieve • het rolstoeltoegankelijke composttoilet ‘Ecokaka’Vrijwilligers vertellen je met plezier wat meer over al deze bruisende initiatieven!

Meer info: http://www.klusserette.be/

Je vindt de Klusserette op de site van het Winkelcentrum Dampoort, naast de Hubo (aan de helling naar beneden).

Een gratis gevelbank en/of een gratis geveltuintje? Dat kan!

Heb je interesse in een gratis gevelbank of geveltuintje? Dat kan via het Mach-H Wijkbudget! In samenwerking met het GMF en de Gevelbankbrigade begeleiden wij het hele proces… van planning tot realisatie.

Wat is dat, een gevelbankje of een geveltuintje?

  • Een gevelbankje is een inklapbaar bankje aan de voorgevel waar je gezellig met twee een praatje kan slaan. 
  • Een geveltuintje is een klein tuintje waarbij een of meerdere stoeptegels tegen de gevel worden uitgebroken. Wij voorzien twee vaste plantjes en eventueel een klimplant en klimhulp.

Samen voor een groene en warme buurt!

Heb je interesse of wil je meer informatie? stuur ons een mailtje!

Hop!

Draag bij aan een groene wijk! Mach-H vzw heeft de uitdaging om hop te planten in de wijk Macharius-Heirnis. Daar hebben we iedereen bij nodig. Ook jij kunt helpen om je eigen omgeving groener en gezonder te maken.

Een hopplant, officieel ‘Hummulus Lupulus’, is een sterke klimplant die vooral bekend is als een smaakmaker in bier. Deze aantrekkelijke, doorlevende plant gedijt goed in ons klimaat en ook in onze stad.  Het doel is om de hopplanten te laten groeien langs een netwerk van private en publieke tuinen in onze buurt. In de nazomer worden de bloemen geoogst, met de opbrengst brouwt de lokale microbrouwerij Stroom er een fris biertje mee en maken buurtmoestuiniers er en bijzondere siroop van… Allemaal uit onze eigen Macharius-Heirnis ‘terroir’!

Wil je de handen uit de mouwen steken en meehelpen? Wil je helpen om hop te planten, heb je een locatie op het oog in je eigen omgeving?  Wil je graag je eigen hop planten of heb je reeds een hopplant in jouw tuin of op jouw balkon waarvan je de oogst wil afstaan? Laat het ons weten via een mailtje!

Vrijwilligers en materiaal gevraagd voor de gereedschapsbibliotheek en maakplaats!

De gereedschapbibliotheek van De Klusserette komt ook naar onze wijk! Zo wordt het voor iedereen van Macharius-Heirnis mogelijk om klusgereedschap te lenen. Niet iedereen moet thuis een invalzaag, een boor of hakselaar hebben. Daarnaast komt er een maakplaats rond textiel waar je kan leren zeefdrukken, werken met een snijplotter, gezellig naaien,… … Met wat extra aankopen wordt het allemaal mogelijk.

We zijn op zoek naar vrijwilligers die de gereedschapsbib en de maakplaats mee helpen beheren… kom je graag onder de mensen? Kan je je af en toe op een weekavond of in het weekend vrijmaken? Heb je goesting om met allerlei toffe creatieve projecten mee te denken en mee te werken? We zijn ook nog op zoek naar naaimachines, overlocks, tafels, stoelen en kasten die we in de maakplaats kunnen gebruiken. Heb jij een gouden tip? Stuur ons een mailtje.

Mach-H wijkbudget gaat van start!

Dankzij de stemmen van de bewoners van onze wijk (Misschien stemde jij ook voor ons?) kan Mach-H vzw beschikken over een groot deel van het wijkbudget van de stad Gent en zo het Mach-H-project uitvoeren. Dit jaar starten we met de uitvoering van de vele plannen.

We gaan voor een nog groenere en warme wijk! Gratis gevelbanken en geveltuintjes… de herinrichting van publieke plaatsen, een maakplaats en gereedschapsuitleenbibliotheek, een eigen wijkbier gemaakt met hop die in de wijk aangepland wordt… en nog veel meer!

Meer weten over het Mach-H-project? Bezoek zeker ook onze facebook pagina ‘Mach-H’. Er staat heel wat op het programma de komende jaren. Wil je graag meewerken? We zijn nog op zoek naar leden voor onze vzw Mach-H en naar vrijwilligers. 

Heb je vragen of wil je meewerken aan dit wijkproject? Contacteer ons!